21 Şubat 2012 Salı

hamsikoli(hamsi ekmeği) RİZE



HAMSİKOLİ (RİZE) 

MALZEMELER:
1/2 kilo hamsi,
1+1/2 kilo mısır unu,
250 gram pazı
1/2 bardak zeytinyağı,
2 yumurta,
2 çorba kaşığı sadeyağ,
yeteri kadar tuz.
YAPILIŞI:hamsiler ayıklanır kılçıklarından ayrılır ve güzelce yıkanır.
 Bir yanda pazılarınyaprakları iyice temizlenip yıkandıktan ve suyu süzüldükten sonra ince ince doğranır.
Un, yoğurma mermerinin üstüne elenerek dökülür. Sonra unun tam ortasında bir havuz açılır. Bu havuza sırasıyle kıyılmış pazıyaprakları, eritilmiş sadeyağ, hamsi  ve iki yumurtakonur. Yeteri kadar tuzu da serpildikten sonra azar azar sukatarak hamur yoğurulur.
Hamur normal kıvamını bulunca bütün hamuru alacak 'büyüklükte bir tava ya da tepsiye zeytinyağının yarısı dökülür. Kap yağa iyice bulandıktan sonra hamur içine yayılarak konur. Kap ya orta ısılı bir mangala (veya orta ısılı bir fırına) konur.
Hamurun altı vakit vakit kontrol edilerek kızarıncaya kadar pişirilir. Sonra bir kapaktan yararlanılarak hamur tepsiden çıkarılır. Tepsi, kalan zeytinyağıyle yeniden iyice bulanır. Hamurun öbür yüzü alta gelecek biçimde hamsikoli tepsiye oturtulur ve bu yüzü de pişirildikten sonra sofraya çıkarılır ve dilim dilim kesilerek servis yapılır.çok lezzetli bir ekmek türü ben çanakkaleliyim fakat çok severek yiyorum eşim rizeli çünkü mecbur tattım ve beğendim.....ayranla tüketmenizi öneririm....AFİYET OLSUN...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder