- 500 gr. dana kıyma
- 1 küçük çay bardağı pirinç
- 1 orta boy soğan
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 2 yemek kaşığı un
- 3 adet orta boy patates
- 2 adet orta kalınlıkta kemer patlıcan
sosu için:
- 1 yemek kaşığı un
- 2 adet havuç
- 1 adet orta boy soğan
- 2 bardak süt
- 1 çay kaşığı tane karabiber
- 2 su bardağı haşlanmış köftelerin suyundan
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- yarım çay bardağı zeytinyağı
- 1 çay kaşığı tuz
Kıymayı, soyularak rendelenmiş soğanı, pirinci, tuz ve karabiberi yoğurma kabına alıp iyice yoğurun. Ceviz büyüklüğünde yuvarlak köfteler hazırlayın.
Hazırladığınız köftelerin üzerine unu serpin ve köfteleri süzgece alıp sallayarak fazla ununu silkeleyin. Kaynayan suda 15 dakika kadar haşlayın. Haşlama suyunu atmayın.
Diğer yandan patlıcanları tamamen soyun 3-4 cm boyunda bütün olarak doğrayıp tuzlu suda yarım saat kadar beklettin. Sonra suyunu sıkın ve kurulayarak kızgın yağda kızartın.
Patatesleri ayıklayın, yıkayın ve dörde bölerek onları da aynı yağda kızartarak patlıcanlar ile birlikte fırın kabına yayın.
Haşladığınız köfteleri de bu malzemenin üzerine dizin.
Sosu için 1 kaşık tereyağı ve ½ çay bardağı zeytinyağını kızdırdıktan sonra ince çintilmiş soğanı hafif öldürün.
Soğana unu ilave edin ve 1-2 dakika kadar kavurduktan sonra rendelenmiş havucuda katarak hepsi birlikte 3-4 dakika daha kavurun.
Ilıştırdığınız sütü, 2 su bardağı haşlama suyunu, tane karabiber, tuzu ilave ederek 5 dakika kadar karıştırarak pişirin.
200 derecelik fırında yaklaşık 25- 30 dakika kadar pişirin.
Sıcak olarak servis yapın.
Afiyet olsun
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder